Ledninger på varmepumper blir spist av fugler og mus: – Mange fyrer for kråka
(Faksimile Oppland Arbeiderblad nettavis 14. november 2020) Av Brynjar Eldstuen
– Fugler og mus hakker og spiser i gammel og tørr isolasjon på varmepumperør. Et økende problem, sier Ketil Raaum hos varmepumpeleverandøren Keli AS i Gjøvik.
Det er spesielt varmepumper som er mer enn 10–12 år gamle at dette er et problem. Her er ofte anlegg satt opp uten beskyttende hardplastkanaler på den utvendige delen av anlegget. Det er viktig å ha rør av god kvalitet i brannhemmende materiale. Det spiser ikke mus og fugler på, sier Ketil Raaum.
– Når sol og vind får jobbet lenge nok med isolasjonen på rørene blir den sprø og kan falle av. I tillegg ser vi ofte at fugler og mus går løs på det sprø materialet også, sier Ketil Raaum i Keli varmepumper.
Når isolasjonen forsvinner blir effekten borte
– Vi skifter stadig ny isolasjon ute hos folk eller plukker ned og setter opp helt nye anlegg. Mange kunder som har handlet varmepumper på nett har fått et tilbud uten beskyttelse på rørene. Når montøren kommer for å sette opp har de ikke fått med seg at det er fordyrende med beskyttelsen og vil ikke ha det. Det får man svi for med årene. Alle nye anlegg vi setter opp i dag har slik beskyttelse. Samtidig bruker vi rør av god kvalitet i brannhemmende materiale. Det spiser ikke fugler og mus på, sier Raaum.

SPRØ LEDNINGER: Med tiden blir isolasjonen på varmepumper sprø og plastbiter detter av. Foto: Privat
Enkelte steder kan man se rett inn på rørene. Når isolasjonen forsvinner, vil også effekten bli noe lavere på sikt. Anlegget blir også mer slitent av det.
– Den beste effekten av et anlegg får man når det går på halv hastighet, da fyrer man mest økonomisk med ei varmepumpe. Det blir som på en bil, man bruker mer drivstoff hvis man må gire ned å gi på, forklarer Raaum.
En million varmepumper
Det er først nå man virkelig ser hvor utbredt problemet er med tanke på det antall varmepumper som har blitt montert opp gjennom årene. Ifølge bransjen er det satt opp over en million varmepumper i Norge, og antallet bare øker.
– Vi har i hvert fall mer enn nok å gjøre. Vi selger mer enn 1000 anlegg i året av vår mest populære modell. Et anlegg som koster 25.900 kroner å få satt opp, sier Raaum.
Han leder bedriften som vokser og nå har økt til 23 ansatte i løpet av 2020.
Bør bygges inn
I tillegg til at man fyrer for kråka, spiser fugler det og tar det med seg videre til reir, hvor også fugleungene får det i seg. Da går det videre i næringskjeden. Naturvernforbundet reagerer på problemet og sier at varmepumpens utedel bør bygges inn. – Fuglene har mange trusler for øyeblikket og dette er enda et problem for dem, sier fagrådgiver Hanna Nyborg Støstad til Nrk.no.
På nettsiden til Fuglevennen.no er det også flere som har observert fugler som går løs på varmepumpa. Kjøttmeis nevnes som den mistenkte i disse sakene. Tross høy fuglekompetanse, har ikke redaktør Roar Solheim noe svar på hvorfor fuglene gjør dette.
Anbefaler å sjekke
Raaum vet heller ikke hvorfor fugler hakker på isolasjonen. Han mistenker at noe av problemet også skyldes mus.
– Vi har faktisk hatt montører ute denne høsten som har fjernet musebol og skader etter mus i anlegg. Det er jo museår i år. Ved dårlig utførte monteringer kan man få mus inn i veggen hvis det ikke er blitt brukt et spesielt rør som går gjennom veggen, sier Raaum.
Montøren anbefaler alle med et litt eldre anlegg å gå ut og se på varmepumpa si. Det kan lønne seg før det blir ordentlig kaldt. Både for lommebokas skyld og fuglene.