Hjem / Artikler / Vedlikehold av varmepumpe

  Vedlikehold av varmepumpe

  Vedlikehold av varmepumpe

  Husk å gi litt kjærlighet til varmepumpen din med jevne mellomrom. Det er kaldere ute, og i mange hjem står varmepumpen nå på hele døgnet. Med enkle grep kan du forlenge pumpens levetid og få glede av den enda litt lenger. Her er fire tips til hvordan du på egen hånd kan utføre vedlikehold av varmepumpe.

  Visste du at din luftvarmepumpe kan få kortere levetid om den ikke får litt omsorg? Her har vi listet opp noen håndfaste tips på hvordan du kan ta best vare på din varmepumpe.
  Å kjøpe en varmepumpe er for de fleste en stor investering. Når du først har fått den installert er det viktig å ta vare på den på best mulig måte.

  En varmepumpe kan tape opp til 30 prosent av effekten etter noen få år om den ikke får tilsyn regelmessig. Panasonic anbefaler at en installatør kommer for regelmessig service (ca. hvert andre år) for å sikre at pumpen oppnår maksimal effekt og livslengde. Det gir optimal besparing over tid. Men det finnes også enkle råd for hva du selv kan gjøre for å holde varmepumpen ved like:

  1. Vær oppmerksom på forandringer i pumpens oppførsel – Merker du forskjell på hvordan pumpen din oppfører seg skal du være litt oppmerksom. Om effekten over tid blir dårligere kan det for eksempel være lekkasje av gass. Om det skjer bør du kontakte din installatør.
  2. Rengjør pumpen regelmessig – Den absolutt mest effektive måten å forlenge varmepumpens livslengde på er å rengjøre luftfiltrene med jevne mellomrom. Se i bruksanvisningen for hvordan du rengjør din pumpe.
  3. Hold et øye på utedelen – Se til at vannet som renner på undersiden av utedelen ved avriming har fritt leide. På vinteren kan vannet fryse og om is bygger seg opp under varmepumpen kan den skades.
  4. La en proff ta en titt innimellom – La en installatør/serviceperson kontrollere gassmengden i varmepumpens kjøleelement. Om pumpen har for lite gass kan den ikke varme opp eller kjøle ned huset ordentlig. Kompressoren kan dessuten gå i stykker om den kjører med for lav gassmengde. Installatøren bør gjøre regelmessige temperaturkontroller, både for oppvarming og kjøling. Han eller hun bør også kontrollere strømforbruket og arbeidstrykket. Også kjølerør og koblinger bør sees på, og både inne- og utedelen bør rengjøres med trykkluft, damp eller andre rengjøringsmidler.

  Nøyaktig hvor ofte du trenger service på varmepumpen varierer. Kontakt oss om hvilke serviceintervaller som passer dine behov. Det er verdt å notere seg at om du bruker din luft-luft varmepumpe som aircondition på sommeren anbefaler vi normalt service med tettere intervall.

  Leave a Reply

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  preloader